Blog

Porcja informacji

Przeczytaj nasze wpisy

9 lutego 2021
Pizza – historia kuchni włoskiej

Nie będzie zaskoczeniem dla wielu, że historia pizzy jest związana z Neapolem, w końcu to miasto słynie z jednej z najlepszej odmiany pizzy Uważa się, że słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsa, oznaczającego podpłomyk, i taką właśnie formę (okrągłych płaskich placków) miała pierwotnie pizza. Wprowadzenie pomidorów do kuchni włoskiej w XVIII i na początku […]

Czytaj więcej
22 grudnia 2020
Panettone czy Pandoro? Które z tych świątecznych, włoskich ciast wybierasz?

Panettone i Pandoro to włoskie tradycyjne ciasta, spożywane głównie w okresie Bożonarodzeniowym ale również Wielkanocnym. Kiedyś kojarzone z Mediolanem i Weroną, dziś te tradycyjne ciasta znane są w całych Włoszech. Mówi się, że Polacy dzielą się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i tych, dla których dodanie rodzynek do sernika to największa zbrodnia. Podobnie […]

Czytaj więcej
17 grudnia 2020
Pasta Alla Norma – historia pewnego okrzyku

To Sycylijskie danie z pewnością jest znane każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Jego oryginalna receptura składająca się z makaronu, pomidorów, smażonego bakłażana, sera ricotta i bazylii, sięga pierwszej połowy XXw. Jak już zostało wspomniane danie to pochodzi z Sycylii a dokładnie z Katanii, miasta leżącego na jej wschodnim wybrzeżu, tuż u podnóża Etny. Wiele źródeł nadanie nazwy […]

Czytaj więcej