Mówi się, że Polacy dzielą się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i tych, dla których dodanie rodzynek do sernika to największa zbrodnia. Podobnie jest we Włoszech, tam miłośnicy deserów dzielą się na tych, którzy wybierają Panettone i tych którzy preferują Pandoro - czyli wersje bez dodatków. Niezależnie jednak w której grupie Ty się znajdujesz, oba wybory są trafione, bowiem włoscy piekarze sprzedają rocznie aż do 117 milionów tych ciast.
To tradycyjna, włoska babka świąteczna wywodząca się z Mediolanu, która w swoim kształcie przypomina kopułę. Pierwszy odnotowany związek między Panettone a Bożym Narodzeniem można odnaleźć w pismach osiemnastowiecznego iluministy Pietro Verri, który określa przysmak słowami Pan de Ton, co oznacza luksusowy chleb.
Uściślając znaczenie Panettone, słowo to pochodzi od włoskiego panetto - czyli mały bochenek chleba, natomiast dodany na końcu przyrostek one zmienia znaczenie małego, w duży.
We Włoszech przyrządzanie tego przysmaku jest ścisłe określone. Aby babka mogła być oznakowana musi składać się z co najmniej 20% kandyzowanych owoców oraz 16% masła i jaj (których żółtko stanowi minimum 4%)
Od samego początku powstania, ciasto określano jako świąteczne a wynikało to z faktu, że składniki potrzebne do jego przygotowania były trudno dostępne. Dodatki takie jak kandyzowana skórka z pomarańczy czy cytron musiały być sprowadzane setki mil!
To ciasto wywodzi się z Werony i kształtem przypomina ośmioramienną gwiazdę. Jego początki sięgają XIII wieku gdy na stołach weneckiej szlachty serwowano deser pane de oro. Istnieje również inna popularna wersja historii Pandoro, która głosi że przysmak ten sięga czasów Republiki Weneckiej, w której deser zwany Pan de oro został posypany złotymi liśćmi i podany królowej. Być może dlatego nazwę tłumaczy się jako złoty chleb.
Pandoro trafi do serca zdecydowanie przeciwnikom rodzynek w serniku, bowiem w przeciwieństwie do Panettone ten deser pozbawiony jest kandyzowanych owoców. Ma jasnożółty kolor ja jego Głównymi składnikami są:
maka
cukier
jaja
masło kakaowe
drożdże
Deser posypuje się cukrem pudrem i można go serwować z kremem z mascarpone, poleca się również lekko go pogrzać przed podaniem.
Panettone i Pandoro to z pewnością jedne z najsmaczniejszych świątecznych przysmaków, jakie można znaleźć we Włoszech! Do kupienia są w kartonowych pudełkach z dołączonym osobno cukrem pudrem, po to aby kupujący sam posypał sobie ciasto oraz żeby zapobiec krystalizowaniu się cukru w kontakcie z ciastem.
Zachęcamy do przeczytania naszego poprzedniego wpisu o historii pewnego okrzyku :)
Nie będzie zaskoczeniem dla wielu, że historia pizzy jest związana z Neapolem, w końcu to miasto słynie z jednej z najlepszej odmiany pizzy Uważa się, że słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsa, oznaczającego podpłomyk, i taką właśnie formę (okrągłych płaskich placków) miała pierwotnie pizza. Wprowadzenie pomidorów do kuchni włoskiej w XVIII i na początku […]
Czytaj więcejPanettone i Pandoro to włoskie tradycyjne ciasta, spożywane głównie w okresie Bożonarodzeniowym ale również Wielkanocnym. Kiedyś kojarzone z Mediolanem i Weroną, dziś te tradycyjne ciasta znane są w całych Włoszech. Mówi się, że Polacy dzielą się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i tych, dla których dodanie rodzynek do sernika to największa zbrodnia. Podobnie […]
Czytaj więcejTo Sycylijskie danie z pewnością jest znane każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Jego oryginalna receptura składająca się z makaronu, pomidorów, smażonego bakłażana, sera ricotta i bazylii, sięga pierwszej połowy XXw. Jak już zostało wspomniane danie to pochodzi z Sycylii a dokładnie z Katanii, miasta leżącego na jej wschodnim wybrzeżu, tuż u podnóża Etny. Wiele źródeł nadanie nazwy […]
Czytaj więcej