Pasta Alla Norma – historia pewnego okrzyku

17 grudnia 2020
taormina
Pasta

To Sycylijskie danie z pewnością jest znane każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Jego oryginalna receptura składająca się z makaronu, pomidorów, smażonego bakłażana, sera ricotta i bazylii, sięga pierwszej połowy XXw.

Jak już zostało wspomniane danie to pochodzi z Sycylii a dokładnie z Katanii, miasta leżącego na jej wschodnim wybrzeżu, tuż u podnóża Etny. Wiele źródeł nadanie nazwy tego dania przypisuje włoskiemu pisarzowi Nino Martoglio, któremu podczas pobytu w Katanii zaserwowano ten właśnie makaron. Po spróbowaniu dania pisarz z zachwytu wykrzyknął Chisra è ‘na vera Norma!  Porównując je do wybitnej opery Norma skomponowanej przez Vincenzo Belliniego.

Danie urzeka swoją prostotą a jednocześnie bogactwem smaku

Bakłażan w oryginalnej recepturze smażony jest na głębokim tłuszczu (z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy) bardzo ważne jest odpowiednie przyrządzenie go ponieważ jest to warzywo, które chłonie tłuszcz jak gąbka!

Pomidory w sezonie świetnie sprawdziłyby się świeże, jednak dobrym wyborem będą również pomidory w puszce pelati. Najlepiej wybierać te włoskich, dobrych marek np. CIRIO.

Ser dedykowany tej potrawie to ricotta salata, która jest odmianą sera ricotty. Jest to twardy, lekko słony ser, który w smaku jest dość intensywny. Idealnie komponuje się ze świeżą bazylią, pomidorami i bakłażanem!

Pozostaje uściślić jaki rodzaj makaronu pasuje to normy

Z racji tego, że bakłażan jest pokrojony w kostkę warto wybrać makaron cięty. Na Sycylii popularny jest busiate lub fusilli, świetnie się również sprawdzi penne lub rigatoni! Kształt tych makaronów powoduje, że świetnie zbierają one sos!

   

Pizza Norma?

Oczywiście! Mnóstwo klasycznych smaków ma swoje odwzorowanie na pizzach, tak jest w również w przypadku Normy. To połączenie  świetnie się sprawdza na okrągłym kawałku ciasta. Pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella, smażonym bakłażanem, świeżą bazylią i ricottą jest bardzo popularna, również w naszej restauracji!

4639 Wyświetleń
Tagi: pasta, norma, makaron, pizza, sycylia, katania, bakłżan,

Porcja informacji

Przeczytaj nasze wpisy

9 lutego 2021
Pizza – historia kuchni włoskiej

Nie będzie zaskoczeniem dla wielu, że historia pizzy jest związana z Neapolem, w końcu to miasto słynie z jednej z najlepszej odmiany pizzy Uważa się, że słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsa, oznaczającego podpłomyk, i taką właśnie formę (okrągłych płaskich placków) miała pierwotnie pizza. Wprowadzenie pomidorów do kuchni włoskiej w XVIII i na początku […]

Czytaj więcej
22 grudnia 2020
Panettone czy Pandoro? Które z tych świątecznych, włoskich ciast wybierasz?

Panettone i Pandoro to włoskie tradycyjne ciasta, spożywane głównie w okresie Bożonarodzeniowym ale również Wielkanocnym. Kiedyś kojarzone z Mediolanem i Weroną, dziś te tradycyjne ciasta znane są w całych Włoszech. Mówi się, że Polacy dzielą się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i tych, dla których dodanie rodzynek do sernika to największa zbrodnia. Podobnie […]

Czytaj więcej
17 grudnia 2020
Pasta Alla Norma – historia pewnego okrzyku

To Sycylijskie danie z pewnością jest znane każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Jego oryginalna receptura składająca się z makaronu, pomidorów, smażonego bakłażana, sera ricotta i bazylii, sięga pierwszej połowy XXw. Jak już zostało wspomniane danie to pochodzi z Sycylii a dokładnie z Katanii, miasta leżącego na jej wschodnim wybrzeżu, tuż u podnóża Etny. Wiele źródeł nadanie nazwy […]

Czytaj więcej