Pizza – historia kuchni włoskiej

9 lutego 2021
taormina
pizza

Nie będzie zaskoczeniem dla wielu, że historia pizzy jest związana z Neapolem, w końcu to miasto słynie z jednej z najlepszej odmiany pizzy

Uważa się, że słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsa, oznaczającego podpłomyk, i taką właśnie formę (okrągłych płaskich placków) miała pierwotnie pizza.

Wprowadzenie pomidorów do kuchni włoskiej w XVIII i na początku XIX wieku nadało nową formę włoskiej pizzy, którą dzisiaj znamy. Chociaż pomidory dotarły do ​​Włoch w latach trzydziestych XVI wieku, uważano je za trujące i uprawiano wyłącznie do dekoracji. Jednak chłopi z Neapolu, prawdopodobnie z głodu zaczęli dodawać te "śmiercionośne" owoce do wielu swoich potraw, w tym do wczesnej pizzy. Okazało się, że pomidory wcale nie są trujące ale pozostałe warstwy społeczne potrzebowały trochę czasu, aby zaakceptować tę surową chłopską żywność. Początkowo pizza sprzedawana była na ulicach Neapolu do każdego posiłku, wraz ze wzrostem popularności  uliczni sprzedawcy ustąpili miejsca prawdziwym sklepom, w których ludzie mogli zamówić niestandardową pizzę z wieloma różnymi dodatkami. W 1830 roku Antica Pizzeria Port'Alba  stała się pierwszą prawdziwą pizzerią, która funkcjonuje do dziś, dlatego będąc w Neapolu to punkt obowiązkowy do odwiedzenia!

Pizza Margherita

Popularna pizza Margherita swoją nazwę zawdzięcza włoskiej królowej Marghericie, która w 1889 roku odwiedziła pizzerię Brandi w Neapolu. Pizzaiolo Rafaele Esposito, stworzył pizzę dla królowej, która zawierała trzy kolory nowej włoskiej flagi. Czerwień pomidora, biel mozzarelli i zieleń świeżej bazylii. Pizza zaskarbiła sobie miejsce w sercu królowej i reszty świata. Wraz z upływem czasu każdy region zaczął tworzyć własne wersje w oparciu o włoską regułę kulinarną dotyczącą świeżych, lokalnych składników.

Ciasto

W oryginalnym przepisie na ciasto włoskie znajdziemy:

mąkę typu 00 (ewentualnie z domieszką mąki typu 0)

drożdże

wodę

sól

oliwę

Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy wyrośnie, powinno zostać uformowane rękami, bez użycia wałka. Oczywiście ciasto powinno odpowiednio długo odpoczywać zanim zaczniemy formować placek.

Pizza - Odmiany i rodzaje

Poza wspomnianą Neapolitaną, we Włoszech popularna jest również pizza typu Lazio 

Wiele osób podróżujących do Włoch może kojarzyć pizzę na nieco grubszym cieście, sprzedawaną w kawałkach, na wynos. To pizza typu Lazio, znajduje się ona w wielu częściach Włoch. Charakteryzuje się grubszym ok. 1-2 centymetrowym ciastem. Przygotowywana jest zazwyczaj domowym sposobem, w kuchenkach. Lazio podawana w restauracji posiada nieco cieńszy placek i wypiekana jest w piecach opalanych drewnem.

Inną koncepcją formowania placka, uznaną w stolicy Włoch jest pizza Rzymska. jej ciasto jest na całej powierzchni płaskie, a brzegi nie wystają ponad dodatki, przez co po wyjęciu z pieca wypieczony placek jest bardzo chrupki i dobrze podtrzymuje składniki.  Z uwagi na cienkie i kruche ciasto, pizza rzymska ma zazwyczaj niewiele składników.

Obecnie istnieje wiele popularnych odmian pizzy produkowanej we Włoszech. Podróżując zawsze warto próbować regionalnych odmian, takich jak:

      • pizza Marinara, tradycyjna pizza neapolitańska z oregano, anchois i dużą ilością czosnku.
      • pizza Capricciosa z grzybami, szynką prosciutto, karczochami i oliwkami!
      • pizza Pugliese wykorzystuje lokalne kapary i oliwki
      • Veronese ma grzyby i prosciutto crudo.
      • Quattro Formaggi to połączenie czterech serów: świeżej mozzarelli i trzech lokalnych serów, takich jak gorgonzola, ricotta i parmigiano-reggiano, lub mocniejszych serów, takich jak fontina lub taleggio, w zależności od regionu Włoch.
 

Pizze z Sycylii mogą mieć wiele dodatków, począwszy od zielonych oliwek, owoców morza, jajek na twardo a nawet grochu, a w  Ligurii można znaleźć pizzę z bazyliowym pesto i bez sosu pomidorowego. Rodzajów i smaków we Włoszech jest mnóstwo, a w naszej restauracji można spróbować większość z nich!

   
444 Wyświetleń
Tagi: Margherita, Neapol, włochy, historia, Ciasto, pizza,

Porcja informacji

Przeczytaj nasze wpisy

9 lutego 2021
Pizza – historia kuchni włoskiej

Nie będzie zaskoczeniem dla wielu, że historia pizzy jest związana z Neapolem, w końcu to miasto słynie z jednej z najlepszej odmiany pizzy Uważa się, że słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsa, oznaczającego podpłomyk, i taką właśnie formę (okrągłych płaskich placków) miała pierwotnie pizza. Wprowadzenie pomidorów do kuchni włoskiej w XVIII i na początku […]

Czytaj więcej
22 grudnia 2020
Panettone czy Pandoro? Które z tych świątecznych, włoskich ciast wybierasz?

Panettone i Pandoro to włoskie tradycyjne ciasta, spożywane głównie w okresie Bożonarodzeniowym ale również Wielkanocnym. Kiedyś kojarzone z Mediolanem i Weroną, dziś te tradycyjne ciasta znane są w całych Włoszech. Mówi się, że Polacy dzielą się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i tych, dla których dodanie rodzynek do sernika to największa zbrodnia. Podobnie […]

Czytaj więcej
17 grudnia 2020
Pasta Alla Norma – historia pewnego okrzyku

To Sycylijskie danie z pewnością jest znane każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Jego oryginalna receptura składająca się z makaronu, pomidorów, smażonego bakłażana, sera ricotta i bazylii, sięga pierwszej połowy XXw. Jak już zostało wspomniane danie to pochodzi z Sycylii a dokładnie z Katanii, miasta leżącego na jej wschodnim wybrzeżu, tuż u podnóża Etny. Wiele źródeł nadanie nazwy […]

Czytaj więcej